Wat is scouting?

Scouting is de grootste jeugd en jongerenorganisatie van Nederland, met 90.000 jeugdleden en 30.000 vrijwilligers. Er zijn in Nederland 1300 scoutinggroepen en deze groepen zijn bijna allemaal aangesloten bij 1 organisatie: Scouting Nederland. Maar scouting is veel breder dan Scouting in Nederland. Wereldwijd bestaat scouting al meer dan 100 jaar en zijn er maarliefst 40 miljoen mensen actief verspreid over zo'n 160 verschillende landen! Scouting Jambowa Bolsward is één van de 1300 groepen in Nederland en hebben ongeveer 60 leden.

Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema’s. De activiteiten zijn er op gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en hun zelfstandigheid toeneemt.

 

Wat doen we bij scouting?

Tja, je kunt beter vragen wat we niet doen… Veel mensen kennen de tradities wel: badges halen/knopen etc. (En nee, wij verkopen geen koekjes). Maar deze tradities nemen niet de overhand. We leren de kinderen wel knopen, maar dat gaat veel verder dan alleen een knoop leren, we bouwen een toren, een vlot in de zomer, een zwembad, noem het maar op en op die manier nemen wij de kinderen mee in het knopen en bouwen. Maar dat is niet alles, we doen aan survival technieken, een jaarlijks zomerkamp, soms doen we super leuke buitenspellen, kortom super gevarieerd! En dat maakt het zo moeilijk om uit te leggen.

  

Leeftijdsgroepen

Speltakken, zo noemen we bij scouting de verschillende leeftijdsgroepen. Want ook al ben je bij Scouting welkom van je 5e tot je 23e jaar (en als vrijwilliger nog veel langer!), dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die mensen van al die leeftijden alles samen doen. Nee, je bent gewoonlijk bezig in je eigen groepje met kinderen of jongeren van je eigen leeftijd, en daar beleef je wekelijks jouw avonturen mee, toegespitst op wat voor jouw leeftijd spannend en mogelijk is. Een paar keer per jaar hebben we een gezamenlijke opkomst, waarbij je de andere leden ook ziet en misschien wel je eigen broertjes of zusjes. .

Scouting Jambowa heeft voor haar jeugdleden de volgende leeftijdsgroepen.

 1.      Bevers           (5 tot 7 jaar)
 2.      Welpen          (7 tot 11 jaar)
 3.      Scouts           (11 tot 15 jaar)
 4.      Explorers       (15 tot 18 jaar)
 5.      Roverscouts  (18 tot 21 jaar)

Daarnaast hebben we voor onze vrijwilligers ook verschillende groepen.

 1.       Het leidingteam - de leiding voor de kinderen, met wekelijkse opkomsten en geweldige kampen.
 2.       Het bouwteam - voor alle klusjes in en om het gebouw.
 3.       Het bestuur - voor het reilen en zeilen van onze groep.

 

Ontwikkelen

Ouders en kinderen kiezen vaak voor scouting. Vooral omdat er veel gezamenlijke activiteiten worden georganiseerd, maar ook omdat ze dan veel buiten zijn. Toch is scouting veel meer dan alleen maar wat knopen leggen, kamperen en in bomen slingeren. 

Scouting heeft tot doel om kinderen voor te bereiden om hun latere leven. Dit gebeurt onder andere door de jongeren via spel zich te laten richten op:

 1. Ontwikkelingstrajecten
 2. Leiderschap
 3. Organiseren
 4. Zelfstandigheid

Binnen scouting krijgt elk kind de ruimte om te onwikkelen waar ze al goed in zijn, maar ook om nieuwe dingen te leren en vaardigheden te ontwikkelen. Elk kind ontwikkeld zich op zijn of haar eigen manier en als scouting begeleiden wij de kinderen om te groeien in hun vaardigheden. Ook wordt er binnen scouting veel aandacht besteed aan normen, waarden en sociale omgangsvormen. Jongeren leren bij ons om goed om te gaan met anderen en dit kan hen in hun latere leven heel goed van pas komen. Bovendien leren ze in een team te werken en ook dat komt hen goed van pas in de toekomst.

Het leuke aan scouting is dat je als kind heel erg veel leert en dit later dus als volwassene goed kan gebruiken, maar ook als volwassene valt er binnen scouting nog genoeg te leren. Scouting Nederland biedt verschillende trainingen aan om je als volwassene te onwikkelen en ook bij onze groep kan je als volwassene jezelf nog ontwikkelen binnen scouting, bijvoorbeeld in ons bestuur, als leiding of misschien wel in ons bouwteam.