Scouting is heel erg veel, maar laten we beginnen met de basis.

Wat is scouting?

Scouting is de grootste jeugd en jongerenorganisatie van Nederland, met 90.000 jeugdleden en 30.000 vrijwilligers. Er zijn in Nederland 1300 scoutinggroepen en deze groepen zijn bijna allemaal aangesloten bij 1 organisatie: Scouting Nederland. Maar scouting is veel breder dan Scouting in Nederland. Wereldwijd bestaat scouting al meer dan 100 jaar en zijn er maarliefst 40 miljoen mensen actief verspreid over zo'n 160 verschillende landen! Scouting Jambowa Bolsward is één van de 1300 groepen in Nederland en hebben ongeveer 60 leden.

Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema’s. De activiteiten zijn er op gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en hun zelfstandigheid toeneemt. 

 • Scouting is een vereniging met een missie.
 • Scouting biedt jeugd plezier, uitdaging en structuur.
 • Scouting maakt jongeren maatschappelijk actief.
 • Scouting leert kinderen wat respect, zelfstandigheid en samenwerken betekent.
 • Scouting werkt preventief.

 

Leeftijdsgroepen

Speltakken, zo noemen we bij scouting de verschillende leeftijdsgroepen. Want ook al ben je bij Scouting welkom van je 5e tot je 23e jaar (en als vrijwilliger nog veel langer!), dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die mensen van al die leeftijden alles samen doen. Nee, je bent gewoonlijk bezig in je eigen groepje met kinderen of jongeren van je eigen leeftijd, en daar beleef je wekelijks jouw avonturen mee, toegespitst op wat voor jouw leeftijd spannend en mogelijk is. Een paar keer per jaar hebben we een gezamenlijke opkomst, waarbij je de andere leden ook ziet en misschien wel je eigen broertjes of zusjes. .

Scouting Jambowa heeft voor haar jeugdleden de volgende leeftijdsgroepen.

 1.      Bevers           ( 5  tot 7 jaar )
 2.      Welpen          ( 7  tot 11 jaar)
 3.      Scouts          (11  tot 15 jaar)
 4.      Explorers      (15  tot 17 jaar)

Daarnaast hebben we voor onze vrijwilligers ook verschillende groepen.

 1.       Het leidingteam - de leiding voor de kinderen, met wekelijkse opkomsten en geweldige kampen.
 2.       Het bouwteam - voor alle klusjes in en om het gebouw.
 3.       Het bestuur - voor het reilen en zeilen van de groep.

Scoutingactiviteiten

Onze Scoutinggroep biedt activiteiten voor verschillende leeftijden. Leeftijdsgenoten vormen een speleenheid. Zo kan iedereen zich op zijn eigen niveau ontwikkelen. Naarmate de kinderen ouder worden veranderd hun spel. Daarom leggen we hieronder per speltak uit wat de activiteiten zijn.

Bevers

Dit is de start groep binnen scouting. Hier worden ze nieuwelingen op een spelse manier vertrouwd gemaakt met scouting. Wat is dit en wat voor leuke dingen kun je doen??? En omdat onze opkomst tegelijk met de Welpen word gehouden kun je mooi kijken wat zij doen. En ondertussen doen we ons eigen dingen.

Welpen

Welpen spelen in het land van De Jungle. Wil je weten wat dat is? Volg Mogly door de jungle. En ontmoet alle spelers uit het Jungle boek. Welpen beleven veel plezier en spannende avonturen. Ook bij onze scoutinggroep kun je Ridder spelen of leven als een koning in een paleis,of….,of….
We doen veel verschillende dingen, om de kinderen overal mee bekent te maken of iets leren of om samen te werken. Activiteiten bij ons kunnen bijvoorbeeld zijn: Zwemmen, koken, hutten bouwen, knutselen, toneel spelen, de natuur een handje helpen, en fikkie stoken of misschien wel andere mensen of een goed doel helpen. wat dacht je van contacten leggen met andere scouts van over de hele wereld tijdens de Joti, En natuurlijk het geweldige zomerkamp niet vergeten.

Scouts

Naar buiten!! Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen. Op deze leeftijd word actie van je verwacht. Zeilen in een boot, koken op je eigen vuur, torens bouwen om verder de wereld in te kijken. Staan op je eigen benen. Ontwikkel je eigen mening. En wat kun jij nog meer van scouting verwachten. Vooral veel plezier, je eigen avontuur creëren en vrienden voor het leven ontmoeten. En natuurlijk elk jaar een WAANZINNIG leuk Zomerkamp. Waar je leert om zonder tom-tom de weg te vinden. Maar ook hoe je aan de hand van opdrachten leert je zelf te overwinnen.

Explorers

Je kunt bij de explorers op expeditie gaan!! Bij de explorers krijg je namelijk steeds meer ruimte om zelf je talent te ontwikkelen. Je bepaalt je eigen avontuur en maakt zelf plannen, Natuurlijk in samenwerking met anderen van je speltak. Je moet samenwerken, luisteren, praten en beslissingen nemen. Ook je zomerkamp organiseer je zelf. Explorers gaan op expeditie. Wildkamperen, zwerven in Duitsland, op Werlend Jamboree of kanoën in De Ardennen. Zo leer je van alle culturen in de wereld, je bent tenslotte lid van een wereldwijde organisatie. De leiding is er alleen nog maar om je te ondersteunen, maar het meeste doe je zelf in de groep.

Jam-stam

Jam-stam  zijn buitengewone leden die geen vaste functie binnen Scouting hebben, maar wel lid willen blijven of worden van Scouting Nederland. Dat gebeurt bij Jambowa als de Jam-stam binnen Jambowa. De stamleden zijn ouder als 20 jaar en zijn als een ondersteunend team voor de groep aanwezig. Ook deze stam heeft een wet net als alle andere speltakken, en deze luid dan ook IK DIEN.

Leidingteam

Ongeveer de helft van de 30.000 Scoutingvrijwilligers in Nederland is leidinggevende bij een scoutinggroep. Zij doen dit met veel plezier en zetten zich voor 100% in. Niet zonder verplichtingen overigens. Leidinggevenden zijn getrainde vrijwilligers, enthousiast en boordevol ideeën voor avontuurlijke spelvormen, speurtochten en uitdagende outdoor activiteiten. Na een basistraining blijft de leiding zich verder ontwikkelen door vervolgtrainingen, workshops en ook door trails van anderen te lopen. De rol van leiding hangt af van de leeftijdsgroep en de aard van de Scoutinggroep. Naarmate de kinderen ouder worden, doet de leiding een stapje terug. Zo helpt Scouting kinderen bij hun ontwikkeling, lijkt het jou ook leuk? meld je aan bij Jambowa.
 via contacten bij voorzitter of secretaris